Emeklilik Altın Yatırımları – Borsa Yatırım Fonları ve Altın Yatırım Fonları

  • 0
  • on

 

Emeklilik için altına yatırım yapmanın birçok yolu vardır. Borsa yatırım fonlarına (ETF’ler) yatırım daha popüler hale geliyor. Yatırım fonları çok tanıdık bir finansal araç haline geldi. Acemi yatırımcılar bile bunların farkındadır. Bu tür yatırımların her ikisi de kolaylık sunar. Anahtar noktalarda farklılık gösterseler de.

ALTIN BORSA İŞLEM FONLARI

Borsa yatırım fonları (EFT’ler) popüler bir yatırım aracı haline geldi. Tipik olarak ETF’ler, belirli bir piyasa endeksini izleyen bir koleksiyon veya fon sepetinden oluşur. Bireysel hisse senetleri gibi alınıp satılırlar ve büyük borsalarda listelenirler. ETF’yi oluşturan finansal araçlar, satın alma anında bilinmektedir.

Altın ETF’leri iki türdendir: birinci tür fiziksel altına sahiptir; ikinci tip vadeli işlem sözleşmelerine yatırım yapar. Birinci tür fiziksel altına sahip olduğu için, ETF fiyatları altının spot fiyatını yakından takip etmelidir. Spot fiyat, hemen teslim fiyatıdır, yani gün içinde.

Bununla birlikte, vadeli işlem piyasasındaki kontango ve geriye dönük işlem gibi olaylar nedeniyle, ikinci tip ETF her zaman altının spot fiyatı ile yakından takip etmez. Vadeli işlem piyasasında, uzak teslimat aylarının fiyatlarının kademeli olarak daha düşük olması, geriye dönük olarak adlandırılır. Contango, uzak teslimat ayları fiyatlarının giderek daha yüksek olduğu yaygın bir durumdur.

ALTIN YATIRIM FONU

Altın yatırım fonları, Altın ve muhtemelen diğer değerli metallerin madenciliği, işlenmesi veya dağıtımı ile ilgili şirketler tarafından ihraç edilen bir sepet veya hisse senedi havuzudur. Menkul kıymet ihraç eden şirketler dünyanın herhangi bir bölgesinden gelebilir.

Yatırım fonları, ETF’lerden çeşitli şekillerde farklılık gösterir. Öncelikle yatırım fonları borsalarda işlem görmez. Bu fonlar bankalar, komisyoncular veya doğrudan fonun kendisinden satılabilir. Bu arada, bir banka belirli bir yatırım fonu satsa bile FDIC sigortası bunu karşılamıyor.

Bir yatırım fonunun her bir hissesi, o fondaki varlıkların bileşimini temsil eder. ETF’lerin aksine, yatırım fonu emirleri yalnızca gün sonunda doldurulabilir. Fonun gerçek bileşimi, üç aylık dönemler dışında bilinemeyebilir. Fondan çıkmak istemeniz durumunda fondaki paylarınızı geri almak zorundasınız.

ALTIN YATIRIM FONU VE ETF’ler

Bu finansal araçların her ikisi de altının fiyat hareketlerine katılmayı kolaylaştırır. Ve çoğu zaman, ama her zaman değil, bunlar likit piyasalardır. Bu nedenle, ihtiyaç duyulduğunda içeri girip çıkmak kolaydır.

Altın yatırım fonları, altta yatan altın veya değerli metal madenciliği stoklarının tüm doğal sorunlarına sahiptir. Şirket yönetiminin kalitesi, borç oranları, madenciliğin maliyeti ve siyasi manzaranın tümü hesaba katılmalıdır. Altın madenciliği hisseleri, altın fiyat hareketini takip etmeyebilir.

Bir ETF satın almak, altının kağıt temsilini satın aldığınız anlamına gelir. Altınla desteklenen ETF’ler söz konusu olduğunda, altın depoları denetlenmeyebilir. Orada bir güven sorunu var. Ve gelecekteki sözleşmeye dayalı ETF’lerle, pazardaki değişimler felaket olabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *